Hus och Hem Retro fra oktober 2013.

Der er spot på 50’erne i oktober nummeret af magasinet Retro.

12 siders tema med sjove autentiske billeder, gamle reklamer og fortællinger om køkkenkultur, mode og indretning i 50’erne. En masse nye hjælpemidler dukkede op i det moderne køkken. Hjulpisker, måleskeer og Margretheskåle. Mange af tingene var resultat af et samspil mellem nye industrielle designere og en innovativ udnyttelse af helt nye teknologier, især indenfor plastindustrien.

Retro 2013-5 okt col3

Et af de nye produkter var Perstorp pladerne: En særlig form for laminat af spånplade og et mønsterbærende lag med en slidstærk overflade af melaminplastik. Perstorp plader kunne bruges til vægbeklædning, bordplader, skærebrædder samt en lang række andre formål.

Perstorp 2 R M

Pladerne tog navn efter den by i Skåne, hvor fabrikken lå. Teknikken kom fra USA, men de blev fremstillet på licens i Sverige og blev en kæmpe eksportartikel. En turnébus med megafoner på taget kørte rundt i Sverige og Danmark og viste film og eksempler på indretning med Perstorp plader. Successen var enorm – det var iscenesættelsen også. Det fortælles, at de engelsk husmødre på en salgsudstilling i London faldt i trance over det fantastiske materiale.

Nogle designere tænkte Perstorp pladerne ind i formgivningen af helt andre ting. Det gjorde f.eks Marianne Westmann, som i 1955 lavede servicet Handy for Rörstrand. Den første udgave havde kopper uden underkop. For når nu køkkenbordet i de svenske hjem havde fået Perstorp plader, som var nemme at tørre af med en våd klud, var der jo ingen grund til at bruge en underkop. Men den ide gik ikke. Hun var for langt fremme – og efter et år relanceredes koppen nu med en underkop.

Også udenfor hjemmets fire vægge blev der brugt laminat fra Perstorp. Mulighederne var mange. Togvogne bygget i 60’erne til DSB hos vognfabrikken Scandia i Randers havde vægbeklædning af Perstorp plader med mønster som lyst træ.

Boligreportagerne i Retro oktober nummeret følger temaet og er stærkt 50’er inspireret, men der er også artikler med relation til andre stilperioder. Blandt andet om chaiselonger, skomode fra 20’erne til 70’erne, Mari Simmulsons motivverden på keramik fra Upsala-Ekeby – og retroguiden denne gang sætter fokus på Helsinki.

Hus och Hem Retro nr. 5, 2013 fås i enkelte danske bladkiosker. Du kan også abonnere, eller du kan følge bladet på Facebook.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s