Alle danske frimærker.

Frimærkesamlere har fået et online katalog over danske mærker. Post og Tele Museet står bag.

Kataloget omfatter alle danske frimærker. De vises i kronologisk rækkefølge ordnet efter katalognummer. Der er 43 sider hver med mellem 7-10 rækker. Umiddelbart temmelig svært at orientere sig i.

Derfor er der heldigvis også en søgemaskine, hvor du kan afgrænse din søgning ved at bruge en kombination af forskellige parametre. Frimærkets værdi, trykmetode, kunstner eller motiv er nogle af mulighederne. Det kan også lade sig gøre at søge i et fritekstfelt.

søg database

Især fritekstsøgningen kan drille gevaldigt. Problemet er, at mærkerne er tagget med alt for få emneord. Når du søger i den bagvedliggende database, er det derfor helt tilfældigt, om du er heldig at ramme lige netop det, du leder efter.

Søger du på f.eks. ordet “skib”, svarer databasen med 6 frimærker. Ikke ret mange – for der jo i tidens løb udgivet langt flere frimærker med skibe. De er bare ikke tagget med emneordet skib.

Et eksempel er et frimærke fra 1993 med fuldriggeren Georg Stage. Det er ikke indekseret under skib og kommer altså ikke frem, når du søger på “skib”. I stedet for kan du søge på Georg Stage. Nu kommer det, men samtidig får du også samtlige frimærker tegnet af kunstneren Mads Stage. For at præcisere din søgning kan du så vælge at sætte anførselstegn omkring “Georg Stage” og på den måde filtrere alle de irrelevante mærker af Mads Stage fra.

Man skal have meget stor tålmodighed og prøve sig lidt frem.

ErlingNederland 4

Et andet eksempel er frimærker med jernbanemotiver. Vil du have et overblik over dem, er det meget besværligt. Nogle kommer frem på ordet jernbane, andre kun på ord som lyntog, ekspreslokomotiv, damplokomotiv eller diesellokomotiv. Erling Nederlands frimærke fra 1997 med et posttog, der kører ombord på færgen Dronning Margrethe, kan kun findes ved at søge på “Storebæltsfærge” eller “postsortering”. Det er altså umuligt med en enkelt søgning at få en samlet og komplet oversigt over jernbanerelaterede frimærker.

Post og Tele Museet har også udgivet en bog. Og den har de været meget mere heldig med. Den er velskrevet og underholdende. Den viser ikke alle danske frimærker, men er en præsentation af udvalgte samlinger. Der er også en lang række temaartikler om emner som nødfrimærker, majestætportrætter og industriel grafik. Bogen er velskrevet og særdeles underholdende.

“Danmarks nationale frimærkeskat” af Erik Jensen, Post & Tele Museum 2013, isbn. 978-87-90768-29-4. Pris 285 kr.

Link til Post og Tele Museets online katalog.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s