Tingester af jernporcelæn.

Af og til møder du dem på loppemarkeder eller hos marskandiseren. De er lavet af porcelæn og har to små huller i siden, men hvad har de været brugt til?Frisporsmærker3 M

Spørger du sælgerne ved de det næsten aldrig. Nogle gange er der gennem hullerne monteret et ophæng af kraftigt reb. En eller anden kreativ sjæl har sikkert anvendt dem som hængende blomsterkummer, måske under et halvtag på en terrasse.

Det oprindelige formål er jernbanerelateret. Tingesterne kaldes frispormærker, og de har haft en helt særlig og meget vigtig funktion af stor betydning for sikkerheden.

På steder hvor to spor løber ved siden af hinanden – typiske nær skiftespor – er det vigtigt at kunne markere afstanden mellem de to spor. Det er vigtigt, fordi togvognene på sporene ikke må komme for tæt på hinanden for at undgå afsporing eller sammenstød.

Et frispormærke er konstrueret som en kappe, der er sat ned over en pæl af træ og fastholdes af en pløk gennem hullerne på kappens sider. Det er den klassiske udformning af et frispormærke. Senere ændrede man konstruktionen til hård plast monteret på et jernrør.

frisporsmærke Od A

De oprindelige frispormærker er fremstillet i jernporcelæn. De skulle jo kunne tåle al slags vind og vejr eller måske et hårdt spark fra en fod, hvis rangerpersonalet kom til at snuble over dem.

Både Den Kongelige Porcelænsfabrik og Aluminia var storleverandører til Stats- og privatbanerne. Derfor er de også altid stemplet enten med tre blå bølger eller med tre grønne bølger og et stort A.

Især i 60’erne og 70’erne nedlagde banerne mange mindre stationer og sidespor. Nogle frispormærker er endt på loppemarkeder, men du kan stadig enkelte steder rundt omkring på baneterrænerne se eksempler på gamle mærker i aktiv tjeneste.

Jernbanehistorikeren Erik V. Petersen har lavet en fantastisk og informativt hjemmeside om danske jernbaner. Her er der blandt meget andet et afsnit om jernbanens nips, hvor du kan læse om mange sjove og mærkelige genstande, der knytter sig til jernbanedrift.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s