Et liv på postkort.

Steffen Riis samler på postkort. Han har udgivet en bog, der bruger postkort til at fortælle historien om en kontroversiel politiker fra begyndelsen af det forrige århundrede.

Politikeren er J. C. Christensen. Minister i flere regeringer og en markant personlighed i Venstre. Tiden var præget af stridigheder mellem forskellige Venstre grupperinger og heftig debat om revision af grundloven. ministerbuket

I de første årtier af 1900-tallet fik de satiriske postkort samtidig en opblomstring. Det var ofte de samme tegnere, som leverede til aviser, blade og postkort. Her kunne man gøre grin med regering, opposition eller aktuelle samfundsemner.

Bogen er flot trykt og illustrationerne står skarpt og præcist. Der er ikke kun brugt postkort med J. C. Christensen som motiv. Også kort med begivenheder, bygninger, uniformer, skibe og hestevogne er med, men det er især brugen af de mange tegnede postkort, som gør grin, der er et af bogens helt store plusser.

De skildrer på en anderledes måde holdningen til tidens politiske problemstillinger. Det har også været intentionen med bogen. Forfatteren skriver i forordet, at det ofte i de sædvanlige historiske fremstillinger og biografier er de samme billeder fra nationale biblioteker og museer, som går igen. Nu får vi en anderledes visuel fremstilling.

På kortet til højre står J. C. Christensen og vander medlemmer af den siddende regering. Ræven ved hans fod fandt tegneren Alfred Schmidt på. Den symboliserer hans snuhed. En ræv kan være lusket og har altid flere udgange. Andre tegnere genbrugte ræven på deres postkort, og i mange år optrådte den jævnligt samme med J. C. Christensen på satiriske kort.

J. C. Christensen med vandkanden er efter tilladelse lånt fra filatelisten.dk, hvor der er en interessant og flot sektion med politiske postkort.

“J. C. Christensen – et liv på postkort” af Steffen Riis, Forlaget Heebro 2012, isbn. 978-87-994111-6-0. Pris 250 kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s