Hvem har lavet disse lamper?

Brian har fået nogle loftslamper og vil gerne vide, hvem der har lavet dem.

“De er sprøjtelakerede og ser ud til at være af aluminium. Fatningerne er af porcelæn. Der sidder ingen mærkater. Er der nogen, som ved noget om dem? /Mvh. Brian.”

Brian lamper 4 PR

Umiddelbart ligner de noget fra 80’erne eller måske begyndelsen af 90’erne. Men det er et svært spørgsmål, og jeg har aldrig set dem før, så jeg er temmelig usikker. Et godt bud kunne være Horn Belysning. De karakteristiske runde ventilationshuller er et stiltræk, der også ses på andre lamper fra Horn.

Horn Belysning var en stor familieejet virksomhed i Aalestrup ved Hobro. På et tidspunkt var den branchens næststørste. I 1991 købte Horn selskabet Lyskær-Lyfa, som tidligere i 1978 havde overtaget Fog og Mørup. Kongelyslampen, som oprindelig blev lanceret af Fog og Mørup i 1937, endte derfor med at blive markedsført af Horn Belysning.

Sortimentet var en blanding af egen produktion og produkter indkøbt og fremstillet i Kina. Blandt kunderne var FDB og Ikea samt flere udenlandske detailkæder.

Sådan et forretningskoncept var uhyre sårbart. Stigende konkurrence førte til at kunderne efterhånden faldt fra. Mange fandt ud af selv at tage til Kina og købe billige standardvarer uden det fordyrende mellemled.

I dag er virksonheden flyttet til Århus, har skiftet navn til Lightyears og har fuldstændig redefineret sit koncept. Nu satser man på dyre designlamper i god kvalitet formgivet af blandt andre Jørn Utzon, Cecilie Manz, Hans Sandgren Jakobsen og Jo Hammerborg.

Referencer: seeplatform.eu og business.dk

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s