Scandinavian Retro fra april 2014.

I det nye nummer er der blandt andet artikler om vintage tekstiler, vandkander, sofaborde, stentøj, frisurer, børnebøger og en retroguide langs hovedvej 190 i Västergötland.

forside april14 AGustavsberg var lidt på hælene i 1953. Wilhelm Kåges stentøjsserie “Argenta” med sølvintarsia var ikke længere nogen storsælger. Man havde brug for noget nyt.

Svaret var radikalt anderledes og blev introduceret i forbindelse med udstillingen H55 i Helsingborg i form af Stig Lindbergs nye serie “Domino” med strenge grafiske mønstre i sort og hvid. Det blev et hit, og serien vandt flere priser. Guiden i Retro viser eksempler på de forskellige former og mønstre. Mange af modellerne var askebægre. Den slags hitter ikke længere, men brugtpriserne er alligevel i top, fordi folk i dag bruger dem som sushitallerkener, fade, konfektskåle eller bare som et dekorativt element i boligen.

Domino blev fremstillet i sanitetsmasse. Et materiale beslægtet med stentøj. Det var meget solidt og på flere måder identisk med de samme keramiske blandinger, som Gustavsberg også brugte til deres produktion af håndvaske og toiletter. Rygtet vil vide, at Domino ofte blev brændt i ovnene ved siden af det almindelig sanitetsporcelæn, hvis der en dag var lidt ledig kapacitet til overs.

Tante GBL ABegrebet “retro” sætter de fleste nok i forbindelse med 50’erne, 60’erne og 70’erne, men i artiklen om Elsa Beskows børnebøger trækkes linjerne helt tilbage til slutningen af det 19. århundrede.

Hendes debut “Eventyret om den lille bitte kone” udkom i 1897. Mest kendt i Danmark er nok billedbøgerne om Tante Grøn, Tante Brun og Tante Lilla. De kan læses som en idyllisk skildring af livet i en slags kvindekollektiv omkring 1850, hvor to forældreløse børn bliver optaget i tanternes tilværelse.

Guiden i Retro viser omslag fra de originale førsteudgaver, og prisguiden afspejler et gennemsnit af priserne hos udvalgte svenske antikvariater med eksemplarer i god stand.

Scandinavia Retro kan fås i enkelte danske bladkiosker, eller du kan tegne et abonnement ved at kontakte udgiveren.

 Forf: JM

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s