Eksotiske buster.

Hvem var Edith Pedersen? Hendes navn eller initialer optræder på nogle dansk fremstillede buster af indiske eller polynesiske piger og drenge.

Busterne dukker engang i mellem frem på loppemarkeder eller hos marskandisere. De er antagelig fra 50’erne. Nogle gange er de i bunden stemplet “Made in Denmark”. De indiske er sjældne, men kan kendes på bindien – den røde prik i panden.

Edith Pedersencol4Materialet er temmelig porøst, nærmest en slags plastisk gips belagt med en en tynd keramisk glasur. Busterne er ikke særlig robuste og tåler ikke det mindste stød eller slag. Af den grund er perfekte eksemplarer i god stand uden skader noget, man skal lede længe efter.

I USA kendes tilsvarende eksotiske buster, som ligner de danske til forveksling. De er fremstillet i Miami af Marwal Industries Inc., og forlæggene er enten hentet fra Hawaii eller som de danske fra Polynesien.

Tilsyneladende har den amerikanske version været masseproduceret i stor skala. Søg på ordene Marwal og bust i ebay, og der dukker en masse frem. Prislejet svinger mellem $50-125.

Mar col5I 50’erne gled en bølge af fascination af hawaiiansk og polynesisk folklore over det amerikanske kontinent. Bøger blev udgivet, sange sunget, og der var premiere på en lang række Broadway musicals, som dyrkede interessen for området. Ligeledes blev især Hawaii et populært charterrejsemål. Det er nærliggende at se de amerikanske buster som udtryk for den bølge.

Men hvilken sammenhæng er der så til Edith Pedersens danske buster? Hvem kom først, hvem har plagieret, eller havde hun mon på et tidspunkt en connection til Marwal Industries i Miami? Kender du svaret på disse spørgsmål, eller ved du noget om Edith Pedersen, må du meget gerne lægge en kommentar.

Forf: JM

Reklamer

2 comments

  1. Jeg er kommet i besidelse af en figur, 20 cm høj, nøgen kvinde, kunne ligne Marilyn Monroe. Initialerne EP er indridset, og det ligner signaturen på ovenstående buste.
    Billede kan sendes over FB.

  2. Hej jeg har en buste kan se den ik er noget værd men er vokset op med hende så jeg er glad for hende. Er glad for nu at vide hvem der har lavet den og årstal så tak for det 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s