Markedsliv.

En mand har gennem flere år rejst rundt på forskellige jyske kræmmermarkeder og solgt træsko. Han begyndte i 1984 og sluttede i 2012. Nu har han udgivet en bog om sine oplevelser.

Træskosnak ABogen rummer 60 mindre episoder, som forfatteren enten selv har været en del af eller har været vidne til. De fleste handler om at tingslå, prutte om priser eller gå fejl af hinanden. Intentionen har været at lave en morsom bog og at fortælle nogle skæve anekdoter.

Desværre bliver det aldrig særlig sjovt. Jeg grinte kun af én eneste af historierne, men den var så til gengæld også rigtig sjov. Alle oplevelserne har sikkert været forrygende at overvære i nuet, men det har været svært at formidle på tryk. Satire er ikke nogen nem størrelse, især går det galt, hvis man fortaber sig i detaljer, der er selvfede eller ikke er væsentlige for pointen.

Træskomandens fortællinger har dog en helt anden kvalitet, nemlig som kulturhistorie fra markedspladser rundt omkring i Jylland. De fleste fortællinger stammer fra Lilleåmarkederne i Hadsten, men du kommer også med til Vorbasse, Hjallerup, Bjerringbro og Hammel. Af en eller anden grund er der mange historier om fænomenet “Låsby Svendsen”. Og uanset hvad man mener om ham, så er han i hvert fald en farverig personlighed.

jyske hestemarkeder 2For et par år siden udkom en anden bog, som på en helt anderledes måde fortæller om livet på jyske markeder. Det er en fotobog, og selvom temaet her primært er hestehandel, så er der også mange billeder af kræmmere og publikum.

Fotobogen kan stærkt anbefales, fordi den sublimt fanger den specielle markedsstemning med brug af skæve vinkler og utraditionelle beskæringer. Hvis du fordyber dig i de mange personligheder på billederne, så er hestemarkedsbogen faktisk langt mere sjov end træskomandens anekdoter.

“Poul Dissing og de grønne gummistøvler – træskosnak og markedsliv” af Kurt Villy Svendsen 2014, [Ekspedition Bogcentret Bøger & Papir i Hadsten].

“Jyske Hestemarkeder i ord og billeder” af Sune Bo, Forlaget Ludvig 2012, isbn 978-87-993317-4-1. Pris 170 kroner.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s