Sofabord fra Haslev Møbelsnedkeri.

En læser har sendt nogle billeder af et bord, som hun gerne vil have identificeret.

“Jeg er faldet over et kvadratisk og meget enkelt sofabord. Bordet er mærket med “Danish Furniture Makers Control”, ud over dette kan jeg ikke finde mærke. Mon en af jer kan sige mig noget nærmere om bordet? /Mvh KaO”

SH col M

Danish Furniture Makers Control er et mærke, som bedre danske møbelfabrikker gik sammen om for at garantere en høj håndværksmæssig standard. Mærket blev lanceret i 1959 i samarbejde med Teknologisk Institut.

I slutningen af 60’erne var næsten 120 danske producenter tilsluttet ordningen. Det var ikke nogen nem sag at komme med. Eksperter fra Teknologisk Institut overvågede nøje hver enkelt møbelfabrik i op til 6 måneder, og tilfældige møbler blev udtaget til omfattende og meget voldsomme tests, som næsten altid endte med, at møblerne blev splittet fuldstændig ad og til sidst totalskadet.

Haslev Møbelsnedkeri var med i ordningen, og det er hos dem dit sofabord er fremstillet. Det er tegnet af Severin Hansen Jr. og blev fremstillet i teak, palisander eller eg. Haslev Møbelsnedkeri brugte en hjort som deres logo. Etiketten med hjorten sad altid ved siden af kontrolstemplet under bordpladen.

Ud over sofabordene blev der også lavet mange andre versioner: Skriveborde, sengeborde, syborde, sminkeborde og indskudsborde, som var de mest almindelige.

Nogle af indskudsbordene var med indlagte stentøjskakler i serien Baca fra Den Kongelige Porcelænsfabrik. Fælles for alle bordene er det meget karakteristiske skrå snit i sargen. Det er et raffineret stiltræk, som får bordet til at fremtræde let og elegant.

Severin Hansens bord er vist i Per Hansens bog “Den store danske møbelguide” (i udgaven fra 2005 er det på side 95). Hvis du Google ordene “Severin Hansen” og “Haslev” på Nettet, kan du med billedesøgning se en masse eksempler på de forskellige versioner af Severin Hansens borde.

Design Museum Denmark har lavet furnitureindex, som er en database med danske møbler. Den plejer normalt at være til at stole på, men det er den så desværre ikke lige i dette tilfælde. For hvis du i feltet “Maker” søger på Haslev, så tilskrives indskudsbordene møbelarkitekten Ole Wanscher, hvilket simpelthen er helt forkert.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s