Dansk Keramisk Bibliografi.

Mange år har den været undervejs, og nu er den her endelig: Den nye opdaterede udgave af Dansk Keramisk Bibliografi. Et kæmpe værk med 997 siders referencer til hvad der er udgivet på tryk om dansk keramik.

Ved første øjekast forekommer bibliografien grundig og kompetent. I forhold til den tidligere udgave fra 1998 er der rettet op på en række mangler. Det gamle stof er revurderet. Ældre tidsskrifter er gennemgået på ny, men denne gang set med mere erfarne øjne. Samtidig er den nye udgave ført helt op til 2013.

En deadline skal der selvfølgelig være, ellers kan bogen jo aldrig udkomme, og redaktionen er altså stoppet ved udgangen af 2013. Alligevel har forfatteren bagerst i et mindre supplement tilføjet enkelte udgivelser fra 2014. I forordet har forfatteren ligeledes omtalt nogle vigtige større udgivelser, som han ved er på vej. En lille detalje, men udtryk for rettidig omhu!

Keramisk Bibliografi M

Tag et kig på indholdsfortegnelsen. Den er en ren fornøjelse. For der er nemlig mange forskellige indgange til at søge litteratur. Sådan skal det være i et godt værktøj. Kvantitativt er hovedvægten lagt på to afsnit. Det ene med opslag på kunstnernavne, det andet om værksteder og fabrikker, men der er også afsnit om kunstnerfamilier, udstillingsfællesskaber samt butikker og gallerier. Et eksempel på sidstnævnte er en to siders fortegnelse med keramisk litteratur om “Den Permanente”. Den navnkundige salgsudstilling ved Vesterport i København, der eksisterede fra 1931 til 1981.

Bogen er nem at orientere sig i. Der er mange krydshenvisninger, f.eks. mellem værkstedet Palshus og kunstneren Per Linnemann-Schmidt. Et stort tidskrævende puslespil for forfatteren at holde styr på den slags, men belønningen er et uvurderlig plus for brugeren af bibliografien.

Designeren Jens Harald Quistgaard har formgivet i mange materialer. Så han er selvfølgelig også taget med i det omfang, der er skrevet om hans keramiske produktion. Opslaget på Quistgaard har nu 15 referencer – mod 7 i den tidligere udgave. Et hovedværk om Quistgaards keramik er Jørgen Bjerres fremragende bog “50 år med Eslau”. Eslaubogen udkom i 1994 og burde derfor have været med i udgaven fra 1998. Det kom den ikke, men nu er den med og et eksempel på revurderingen af det gamle stof.

En enkelte svipser er der desværre også. Ubegribeligt at ikke guiden “Dansk Kunstindustri”, som Politikens Forlag udgav sammen med auktionshuset Lauritz.com i 2007 er medtaget. Her er der ellers 24 sider med opslag på værker og biografier af væsentlige danske keramikere. Jeg har tjekket i forhold til Axel Salto, Per Linnemann-Schmidt og Patrick Nordström, men Politikens “Dansk Kunstindustri” er ikke nævnt som reference.

Utallige udenlandske designere har arbejdet med keramik på danske værksteder. De er selvfølgelig også med. Du kan derfor finde henvisninger til litteratur om Carl Harry Stålhane, Gunnar Nylund og en lang række andre udlændinge, når bare de har haft en dansk tilknytning.

Alt i alt er Dansk Keramisk Bibliografi et mesterværk. Du kan naturligvis ikke bruge den til at læse historier om de enkelte værksteder eller kunstnere. Der er heller ingen billeder. Det giver sig selv, men som et arbejdsredskab til den keramikinteresserede samler eller handler, der vil søge mere viden i den trykte litteratur, er her et must. Den kan stærkt anbefales.

“Dansk Keramisk Bibliografi” af Gunnar Jakobsen, Forlaget Vandkunsten 2014, isbn. 978-87-7695-314-0. Pris 599,95 kr.

Forf: JM

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s