Historien om FDB Møbler.

Coop har genoptaget produktionen af nogle af de klassiske FDB møbler fra 40’erne, 50’erne og 60’erne og har nu udgivet en bog om dem.

“Slagtersæt” kaldte man de historiske stilmøbler og grimme møblementer fra 40’erne, som møbelhandlere solgte til unge familier i hele sæt og på afbetaling. FDB ville skabe et alternativ og søsatte over en lang årrække et omfattende moderne møbelprogram. Enkle, glatte og ærlige arkitekttegnede kvalitetsmøbler i danske træsorter til en pris, der var til at betale.

FDB 1 A

FDB Møbler var ude på en mission og lyttede ikke til markedet. Det var forbrugerne, der skulle lytte til FDB. Begyndelsen var træg. Et landmandspar besøgte fabrikken i Tarm for at se på nye møbler: “Ja, det er jo meget pænt, men har I ikke nogle ordentlige møbler”, var fruens kommentar.

Efterhånden kom der gang i afsætningen. Og da Folke Pålsson blev leder i 1950 begyndte fabrikken at rationalisere arbejdsgangene. Nu blev produktionsmåden tænkt ind i formgivningen fra starten. Møblerne blev billigere og Pålssons lakerede pindestol J77 til 36 kroner blev en af de bedst sælgende stole i FDB’s møbelprogram.

FDB 2 A

Bogen om FDB’s møbler er velskrevet. Illustrationerne er flotte, og der er ikke sparet på dem. En del er hentet fra gamle numre af bladet Samvirke, gamle FDB møbelkataloger og fra Brugsforeningernes arkiv.

Historien om møblernes succes og den senere nedtur forklares ud fra en teoretiske ramme med afsæt i kulturelle, sociale og økonomiske forandringer i samfundet. Da tidsånden ændrede sig, og smagen skiftede, trak det tæppet væk under fortællingen om de enkle moderne arkitekttegnede møbler, der skulle erobre alle danske hjem.

Når du sidder med bogen i hånden, savner du en værkfortegnelse. Samlere og folk, der handler med retromøbler, ville have haft rigtig stor nytte af en komplet oversigt over de forskellige møbler. Den slags tager ganske vist tid at udrede, men det er alligevel en stor skam, at det ikke er blevet prioriteret i bogen. Gorm Harkjærs værk fra 2010 om designeren Kaare Klint er et fremragende eksempel på, hvordan en sådan værkfortegnelse kan sættes op.

“En lys og lykkelig fremtid – Historien om FDB-møbler” af Per H. Hansen, Samvirke 2014, isbn. 978-87-92894-48-9. Pris 350 kr.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s