Scandinavian Retro fra december 2014.

Historier om designklassikere og loppefund. Konceptet har været det samme siden det første nummer udkom i sommeren 2011 under navnet Hus och Hem Retro.

Artikler og guider om møbler, lamper, porcelæn, keramik, glas og tekstiler fra 50’erne, 60’erne og 70’erne.

Ingen hemmelighed at jeg selv er ret begejstret for Scandinavian Retro, og noget tyder på, at jeg ikke er den eneste. Oplagstallet er stigende. Det er nu oppe omkring 47.000 eksemplarer. Det er næsten 17.000 flere end i foråret 2013. Artiklerne bygger på grundig research, og i hvert nummer er der gamle autentiske billeder ledsaget af små anekdoter.

19 numre er det blevet til og næsten 150 guider. Efterhånden er det svært at lede og finde rundt i alle de gamle artikler. Derfor er det en super nyttig ide med et samlet emneregistre. Sådan et har redaktionen nu lavet med mulighed for at slå op på emner, formgivere og fremstillere.

I bladet fra december er der historier om industrilamper, juletekstiler, hvordan du kan datere en Dalahest, Inger Perssons pop design for Rörstrand fra 1968 og om glasserien Isi fra slutningen af 50’erne.

Scandinavian Retro 2014-6

Lennart Andersson har designet Isi. Han var driftsingeniør på Gulaskruf, da serien blev lanceret. Der blevet både lavet drikkeglas og vaser. Et fælles træk ved Isi er de tynde riller i glasset.

Måske var der tale om en rationel måde at bruge sekunda glasmasse på. Til Isi kunne man nemlig genanvende den glasmasse, som var bearbejdet en hel dag til et andet formål, men som var blevet uren og tilovers. Rillerne camouflerede urenheder og bobler i glasmassen.

Vaserne var cubeformede og blev solgt under navnet Isi-kub eller Minikub. De kunne fås i utrolig mange farvevarianter, hvilket også understøtter teorien om genbrug af glasmasse som egentlig var til overs efter en anden produktion.

Prisen på vaserne i retroforretninger, hos antikhandlere eller på netauktion svinger typisk mellem 150 og 750 kroner afhængig af, hvor sjælden farven er.

Billdet af Isi glassene er hentet fra hjemmesiden Sankt Olofs Antik och Retro blogg.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s