Håndgranater i Den Gamle By.

I Den Gamle By i Århus er nogle af husene indrettet med lejligheder og butikker fra 1974.

I juni måned åbnede et minimarked med delvis selvbetjening. På hylderne findes lange rækker med Jakabov, lys grundsovs, romessens, pulverpiskeskum, mokkaispulver og minutcreme uden kogning. I 1974 kunne man også få Marie Kiks. Dengang kostede en dåse 1 krone og 98 øre. I dag koster den samme dåse typisk 200 kroner uden indhold, men så er det som retro ikon på et loppemarked.

Gl By købmand 1 M

Inventaret stammer fra købmand Folmer Rahbek i Gedved. Han åbnede sit minimarked i 1962. Da forretningen senere lukkede, blev tingene gemt og er derefter endt på Købstadsmuseet i Århus.

Folmer Rahbek har haft sans for design. På det store billede til højre skimtes over disken det underste af en sort Alvar Alto pendel. Den kan være lidt svær at se. Klik på billedet, så det åbner i en ny rude i større format.

Modellen hedder A110. Den er tegnet i 1952 til den finske ingeniørforenings hus i Helsinki. Lampen kunne fås i sort eller hvid og har også kælenavnet “The Hand Grenade Pendel”, fordi inspirationen til designet er fundet i datidens tyske håndgranater, som havde næsten samme form.

A110 er indvendig beklædt med matpoleret messing, og på den nederste store cylinder er der en reflektor af blankpoleret messing. Besøger du minimarkedet i Den Gamle By og ser rigtig godt efter, så mangler begge lamper reflektoren. Har købmanden i sin tid pillet dem af?

Forklaringen er nok en anden. Lamperne blev nemlig i en kort periode omkring 1967 produceret i Danmark i to forskellige størrelser hos Louis Poulsen.

Den originale finske A110 fra Valaistustyö Ky /Artek var 15 cm i diameter, men Louis Poulsen fremstillede også en anden mindre udgave uden reflektor med en diameter på kun 12,5 cm, som havde betegnelsen Dobbeltcylinder nr. 16530. Det er den, der hænger hos købmanden.

De to pendler på det lille billede til venstre er fra Louis Poulsen, mens den til højre er en original fra Artek.

Finske Artek har genoptaget produktionen af A110. Som ny koster den 2960 kroner hos Paustian, mens en brugt kan løbe op i en vurdering hos Bukowskis i Stockholm på 6700 kroner.

Du kan læse mere om 1974 kvarteret på Den Gamle Bys hjemmeside.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s