Håndbog om tysk keramik fra 50’erne.

Interessen for tysk keramik har de senere år været rettet mod Fat Lava fra 60’erne og 70’erne med grove former og tæt løbeglasur. Før den tid var det anderledes. I 50’erne eksperimenterede man med slanke former og tynde glasurer. Det har Horst Makus skrevet en bog om.

Bogen er ikke helt ny. Den udkom første gang for 9 år siden, men den fortjener stor opmærksomhed, dels fordi det ser ud til, at interessen for tysk keramik nu begynder at flytte sig bagud til 50’erne, og dels fordi bogen simpelthen er et godt eksempel på, hvordan man skriver en fremragende håndbog for samlere.

Collage 6 R M

Tysk keramik er kendetegnet ved genstandenes modelnumre, som næsten altid er præget i bunden. Bogen indeholder en meget detaljeret modelnummerfortegnelse på 87 sider, hvor du ved at slå op på et nummer får data om objektet, værkstedet og året. Der er også en fortegnelse med mærker og signaturer samt et stort leksikon på 174 sider med opslag på navne og begreber. Til sidst er der en omfattende bibliografi og et stort register. Elementerne i opslagsdelen er udstyret med sider i forskellige farver. Det er rigtig godt disponeret, for det betyder, at du trods bogens omfang, hurtigt kan manøvrere rundt.

Der er selvfølgelig også en masse illustrationer. De fleste er samlet i en objektfortegnelse på 246 sider. Så selvom langt fra alle modelnumre er repræsenteret med billeder, så er der altså rigtig mange eksempler. Mest vaser, kander og vægrelieffer, til gengæld ikke så mange figurer. Alle illustrationer er knivskarpe og trykt på papir af høj kvalitet. Farverne er autentiske. Dejligt at der ikke er sparet på den visuelle præsentation.

Bogen starter med at skildre periodens stiltræk. De første kapitler er disponeret som overordnede essays om former, farver og dekorationer. Derefter går forfatteren i dybden med særlige mønstre, teknikker og glasurer.

Det hele er udført med tysk akkuratesse og grundighed. Et eksempel er de mange indsatte tabeller og statistiske udregninger. I essayet om former har forfatteren sammentalt og udregnet procenttal for hvor mange af i alt 6592 forskellige vaser, der har asymmetrisk, axialsymmetrisk og rotationssymmetriske facon.

Der er tale om et digert og stærkt anbefalelsesværdigt værk på 671 sider. Eneste minus er tyngden. Håndbogen vejer mere end 2 kg og føles som en mursten. Du kan faktisk ikke sidde med den i hånden, men skal arbejde med den på et fast underlag, ellers begynder armene at strejke.

“Keramik der 50er Jahre, Formen, Farben und Dekore: Ein Handbuch” af Horst Makus, Arnoldsche 2005, isbn. 3897902206.

Fås lige nu til nedsat pris 456 kr. via onlineboghandlen saxo.com.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s