Scandinavian Retro fra april 2015.

I aprilnummeret er der en stor retroguide til Stockholm, og du kan også læse om Gustavsbergs Berså og Thomas Dams trolde.

Der er også et par boligreportager og artikler om stumtjenere, Bjørn Borg, Timo Sarpanevas drikkeglas samt tekstiler af Hans Krondahl og Katja of Sweden.

Retro col 2015-2

De danske trolde fra Gjøl blev introduceret i slutningen af 50’erne. Dengang brugtes latex med halm og savsmuld som indmad. Senere gik man over til PVC. De tidlige figurer har meget grove ansigtstræk, tåler dårligt sollys og er i det hele taget skrøbelige. Så mange er gået til, og prisen på et gammel eksemplar ligger gerne omkring 1000-3000 kr.

Troldene udtrykker varme og venlighed. Det fortælles, at skaberen Thomas Dam var inspireret af sit eget spejlbillede. Han betragtede ikke sig selv som særlig smuk, men som en rar person.

Dam troldene med tøj af filt og et vildt og ofte farvestålende hår blev hurtigt en succes. En del blev lavet på licens i udlandet, men der var juridiske problemer med mønsterbeskyttelsen af varemærket. Det er årsagen til, at der i dag findes et væld af plagiater.

En original Dam trold bærer stemplet DAM og efter 1964 også et copyright mærke. Stempelt er placeret i nakken, på ryggen eller under en fod.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s