Dekorerede fliser fra Humlebæk og Nivå.

Fredensborg Lokalhistoriske Museum viser en særudstilling om flise-fabrikkerne i Humlebæk og Nivå og har udgivet en registrant med alle kendte dekorationer fra perioden 1936 til 1981.

Fliserne blev leveret i sæt til flere møbelfabrikanter, som brugte dem til kakkelborde. Yan Kai Nielsen, Asger Theisen, Svend Eriksen og flere andre kunstnere var tilknyttet fabrikkerne i Humlebæk og Nivå.

De fleste fliser endte på borde eller som vægbeklædning, men fabrikkerne udførte også specielle opgaver. Fra 1940 til 1946 blev der leveret 365.000 fliser til perronvæggene på Nørreport station. I folkemunde blev det kæmpestore underjordiske flisearrangement kaldt for Danmarks største og grimmeste badeværelse.

Fliser col A

Registranten er udarbejdet på grundlag af gamle varefortegnelser, albums og salgskataloger, og billederne er taget hos private samlere eller er hentet fra museets egen samling. Der er et kort indledende afsnit om dekorationsteknik, flisemateriale og principper for nummering af motiverne.

Vil du læse om fabrikkernes historie, folkene der arbejde der og kunstnerne som tegnede motiverne, kan du ikke bruge registranten. Så skal du have fat i Karlebo Lokalhistoriske forenings bog fra 2006. Registranten og bogen supplerer fint hinanden.

udstillingsrum

Udstillingen på Fredensborg Lokalhistoriske Museum i Kokkedal varer til den 31. oktober 2015.

“Kunstfliser – Humlebæk og Nivaa Flisefabrikker 1936-1981” af Jørgen G. Berthelsen, Fredensborg Lokalhistoriske Museum 2015, isbn. 978-87-88406-18-4.

“Flisefabrikkerne i Humlebæk og Nivaa. En fabrikation af danske væg- og dekorationsfliser 1936-1981” af Niels-Jørgen Pedersen og Jørgen G. Berthelsen, Karlebo Lokalhistoriske Forening 2006, isbn. 87-88406-08-3. 

Indskudsbordene på det øverste billede er efter tilladelse hentet fra forretningen MultiCuriosaShop’s hjemmeside.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s