Hvordan finder man litteratur om orientalsk keramik?

Therese samler mest på svensk og nordisk keramik, men er faldet over et flot fad, som er orientalsk.

“Hvordan identificerer man, hvor fadet kommer fra? Vi har prøvet at sammenligne tegn i alverdens sprog uden held og er på bar bund. Har Loppefund et råd til, hvordan vi kommer videre? – Mvh Therese.”

fad asiatisk col

Jeg kan ikke afgøre, om skrifttegnene er japanske, kinesiske eller måske koreanske. I loppefunds netværk har vi både en Kina ekspert og en anden med forstand på japansk porcelæn og keramik, men de er ikke enige.

Tag fadet under armen og opsøg et auktionshus med ekspertise i orientalsk kunst eller en forretning, som handler med den slags. Bruun Rasmussen, Lauritz.com eller forretningen Green Square i København kan være nogle forslag.

I kan også komme videre ved at søge international litteratur om emnet i bibliotek.dk, som er de danske bibliotekers fælles katalog.

Bruger I bibliotek.dk skal I prøve flere gange med forskellige søgeord i forskelige kombinationer. Her kommer et eksempel på, hvordan det fungerer.

Søg på ordene ceramics chinese. Der kommer så 249 hits, der matcher de to ord. Nu kan I indsnævre jeres søgning ved at bruge filtrene i framen til venstre. Her kan I afgrænse ved at sætte flueben ud for forskellige kategorier, f.eks. bog som materialetype eller emne eller årstal.

bibliotek.dk søgning 1

Der er mange muligheder. Hvis I klikker på + i hver kategori, får I flere tilbud. Det gælder om at få antallet af hits ned, så det er til at overskue, men vær samtidig klar over at jo mere der afgrænses, jo større er risikoen for at overse noget, der kan være vigtigt.

Hvis der er nogle hits, I vil se nærmere på, klikker I på titlen i den store rude til højre, så kommer der flere data frem. Det kan f.eks. være emneord. Læg også mærke til hvor mange sider en publikation er på. I skal have fat i et hovedværk – ikke en lille pjece.

bibliotek.dk søgning 2

Et godt råd er at udskifte eller tilføje forskellige søgeord. Tilføj f.eks. marks eller udskift ceramics med pottery. I kommer til at bruge en del tid på at lave flere søgninger og alle mulige kombinationer. Og når I er færdige med ceramics eller pottery eller marks kombineret med chinese, begynder I forfra og udskifter chinese med japanese og senere korean.

Ved at søge på ceramics chinese marks, fandt jeg en bog med kinesiske mærker, som I måske kan bruge. Den hedder “Marks on chinese ceramics” af Gerald Davison og er fra 2010. Desværre findes bogen kun på Det Kongelige Bibliotek og er kun til brug på læsesalen. Det kan I se ved at klikke på “Se hvilke biblioteker der har materialet”.

De fleste bøger kan I låne hjem, og I kan bestille dem til afhentning på jeres lokale bibliotek. Har jeres bibliotek ikke selv bogen, skaffer de den fra et bibliotek, der har den. Det er gratis. Klik på den turkise knap til højre og følg den videre procedure, men I skal først være oprettet som bruger på jeres lokale bibliotek

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s