Armstol fra Sorø Stolefabrik.

Søren har arvet en armstol og vil gerne vide noget om den.

“Stolen har jeg arvet fra min far som har arvet den fra sine bedsteforældres hjem. Jeg kan ikke rigtig finde ud af hvor den stammer fra eller genkende stemplet. Den er med sikkerhed ombetrukket. Håber I kan hjælpe – Mvh Søren”

Sorø Stolefabrik HK col M

Stolen kommer fra Sorø Stolefabrik. Den har modelnummeret 318 S og er tegnet i 1960 af arkitekt Henning Kjærnulf.

Køberne kunne vælge mellem stel i bøg, eg, teak eller elm. Nogle stole havde armlæn udført i en anden træsort. Udgaven med stel af elm havde f.eks. armlæn af palisander. Det originale betræk var enten læder eller møbelstof, men man kunne også få en udgave med fineret ryglæn 318 T. Foretrak man stolen uden armlæn, skulle man bestille model 317 S eller 317 T.

Bomærket er lidt utydeligt, men hvis du kigger på elementet i midten, så er det et våbenskjold. I skjoldet ses en hånd, som griber om en bispestav. Hånden er biskop Absalons. Han gav store donationer til Sorø Kloster. Sorø By bruger Absalons symbol i sit byvåben og Sorø Stolefabrik brugte byvåbnet i sit bomærke i 50’erne og 60’erne.

På et tidspunkt redesigner Sorø Stolefabrik bomærket, som får et mere enkelt og stiliseret udtryk. Det nye mærke ses herunder nederst til venstre og er i brug i 1979.

SS bomærkerr col2 M

Sorø Stolefabrik samarbejdede med forskellige arkitekter. Udover Henning Kjærnulf tegnede Vilhelm Wohlert, Erling Torvits og Poul Volther stole til fabrikken.

Fabrikken blev grundlagt i 1904 og eksisterer stadig, men idag fokuserer de på fremstilling af kontor- og konferencemøbler.

Du kan finde din armstol i Designmuseum Denmarks Furnitureindex. Skriv Kjærnulff i feltet “Designer” og Sorø i feltet “Maker”. Så kommer den i række 1.

Forf: JM

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s