Signaturen HK.

Humlebæk, Hedehusene eller …?

“Der diskuteres af og til i “loppeland”om, hvor især de riflede fade, som dem på de vedhæftede fotos kommer fra. Nogle mener Humlebæk; Andre er lodret uenige. Kan I hjælpe og finde ud af hvor de vedhæftede ting kommer fra? På forhånd tak / Gitte”

Sign HK col1

Flere keramikværksteder hed noget med H og så keramik. Hedebo, Haunsø og Holbæk brugte altid det fulde navn, så de kan udelukkes. Tilbage er så Humlebæk Keramik og Hedehus Keramik. Begge brugte signaturen HK.

I Vingedals bog om porcelæns- og keramikmærker er vist nogle eksempler på Humlebæks signatur. Her står H over K med en vandret streg imellem. Humlebæks signatur skifter dog flere gange og har flere variationer end dem i Vingedals bog. På hjemmesiden strandrokeramik.dk ses et nyere mærke med HK ved siden af hinanden omkranset af Humlebæk i en cirkel.

Søger du på Nettet, får du hits på både Hedehusene Keramik og Hedehus Keramik, men jeg tror, at det må være det samme værksted, og at den korrekte betegnelse er Hedehus Keramik. Kun Hedehus Keramik kan lokaliseres i Kraks provinsregister. Jeg har søgt i forskellige årgange.

Humlebæk og Hedehus col2

Dit fad ligner ikke umiddelbart de andre ting fra Humlebæks produktion. Derfor er jeg næsten sikker på, at det stammer fra Hedehus Keramik, og at det er lavet i 60’erne.

Værkstedet Hedehus Keramik blev dannet af tre brødre: Gunnar, Evald og Ivar Jensen. Det eksisterede i perioden 1946-1989. De havde i 60’erne en stor produktion af støbte keramikvarer. Lervælling hældtes ned i gipsforme. Efter et stykke tid hældte de den overskydende lermasse ud igen. Tilbage var en skal på gipsvæggen, som efter nogle timer kunne tages ud. Næste dag blev skallen så overtrukket med en ny lervælling, f.eks med chamotte, altså ler blandet med brændte knuste ildfaste sten. Teknikken gav overfladen en varieret struktur.

Senere rafinerede værkstedet teknikken og erstattede støbningen med en pressemaskine. Den byggede de selv af dele hentet fra landingsstellet til et gammel tysk Heinkel-fly fundet hos en ophugger i Værløse.

Ruth Jensen viser i en lokalhistorisk artikel et eksempel på et presset reklameaskebæger, der er lavet hos Hedehus Keramik. Det minder en del om dit fad.

Referencer: Porslinsmärken” af S. E. Vingedal, Forlaget Forum 6. udgave 2001, isbn. 91-37-07996-4. Hedehus Keramikaf Ruth Jensen. Trykt i Årsskrift – Byhistorisk Samling og Arkiv i Høje-Taastrup Kommune 1992, side 74-84 . Kraks Provinsregister. Årgang 1962.

All content © copyright: Loppefund_Research

Forf: JM

Reklamer

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s