Armstol med stel i eg.

En læser har en lille let lænestol og vil gerne have have rede på, hvem der har tegnet den.

stol eg col 1

Svaret bliver et kvalificeret gæt. Stolen kan være tegnet af Arne Hovmand-Olsen og kan være fremstillet på møbelfabrikken Komfort.

Jeg har fundet en stol næsten magen til i Designmuseum Danmarks møbeldatabase. Ryglænet og monteringen ved armlænene er her lidt anderledes, men ellers er stiltræk og konstruktion meget tæt på din stol. Find den ved at vælge Category: Easy Chair og Designer: Hovmand, så dukker den op i række 10. Stolen er også vist i en annonce i tidsskriftet Mobilia fra 1955.

stol eg col 2x

Designmuseum Danmark synes ikke at skelne mellem Randers Møbelfabrik og møbelfabrikken Komfort, men det var to forskellige virksomheder. Iflg. Møbelfabrikantforeningens fortegnelse over medlemmer fra 1967 lå Randers Møbelfabrik på Kristrupvej, mens Komfort lå på Boiesvej i Vorup lidt uden for Randers.

Skruerne i stolens stel peger på, at den er beregnet for oversøisk eksport. Arne Hovmand Olsen tegnede i 1955 møbler for nogle mindre jyske fabrikanter. Enkeltvis var de ikke store nok til at løfte udfordringerne på det amerikanske marked. Derfor gik de sammen om fælles markedsføring og oprettede organisationen Jutex.

Jutex col

For at reducere transportomkostningerne blev møblerne skilt ad og pakket i særlige containere. Hver eneste centimeter var vigtig. Det gjalt om at få så mange møblerne med i containeren som muligt. På den måde kunne møblernes salgspris på det vanskelige amerikanske marked sænkes.

I bogen “Da danske møbler blev moderne” (Aschehoug 2006) fortæller Per H. Hansen, at nogle danske møbelfabrikker kunne finde på at rette ind efter de amerikanske forbrugeres præferencer og tilpasse formgivningen efter det amerikanske marked. Måske er det sket med din stol. Det kan forklare de små forskelle ved ryglæn og armlæn.

Ligesom annoncen fra Komfort er også Jutex plakaten og damen med de pakkede møbler hentet fra Mobilia 1955.

All content © copyright: Loppefund_Research

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s