Næsten 400 sider med svensk keramik.

Det er en tung sag på næsten 2 kg, som skal læses liggende på et bord. Altså ikke en håndbog, men en komplet kultur- og teknologihistorisk gennemgang af svensk keramik og porcelæn.

Bogen Keramik & porslin i Sverige gennem 7000 år er skrevet af 13 forskellige skribenter. Den starter fra begyndelsen med jordfund fra forhistorisk tid og arbejder sig videre op til nutiden. Er din interesse nyere svensk keramik fra efter 1. verdenskrig og frem, skal du et godt stykke ind i bogen og forbi de første knap 200 sider, før den bliver relevant.

keramik porslin 7000 C

Det er de lange linjers udvikling, der fremstilles. Vil du i detaljer med en periode, et tema, en fabrik eller et værksted, er der de senere år udgivet så meget anden fremragende litteratur om nyere svensk porcelæn og keramik, der vil have større relevans for en samler eller en handler.

Det afspejler sig faktisk også i bogens litteraturlister. Alene kapitlet som dækker perioden 1945 til 1970 er forsynet med 57 litteraturforslag. Bogen er et fint udgangspunkt for at finde litteratur til at komme videre med.

Et af de mest interessante kapitler handler om andre materialer end lige keramik og porcelæn. Thomas Lindblad skriver i kapitlet “Porslin i konkurrens”om ny teknik og materialer som presset glas, bakelit, plast, rustfrit stål, der har udfordret den keramisk produktion af husholdnings-artikler til hjemmet.

Bagerst i bogen er der en illustreret gennemgang på 21 sider med værkstedssignaturer og fabriksstempler. En fin oversigt, som dog slet ikke kan måle sig med opslagsværket “Svensk keramik under 1900-tallet” fra 2008. Her får du nemlig ikke kun fabrikkernes stempler, men også en stor oversigt over kunstnersignaturer.

“Keramik & porslin gennem 7000 år” af Bengt Nyström et al., Carlssons Bokforlag 2015, isbn. 978-91-7331-731-3. Pris 399 sv. kr.

All content © copyright: Loppefund_Research

Forf. JM

Skriv en kommentar