Podcasts om design og loppemarkedsfund.

Med podcasts kan du gratis lytte til fortællinger om alt muligt – også nogle som er interessante for samlere.

Podcasts er programmer i serieform udgivet digitalt som lydfiler. De kan findes på Internettet via PC, men langt det smarteste er at afspille dem på en mobilenhed, fordi man her bruger en speciel player-app til podcasts. Den giver bedre overblik og samler det hele et sted.

Man skal altså bruge en smartphone, hente en app og så er det også en rigtig god ide at supplere med et headset eller en lille kompakt højtaler, hvis lyden skal være ordentlig.

Begynd med at forbinde headset eller højtaler til din smartphone via Bluetooth. Desværre kan det godt drille lidt på nogle Android enheder. Kombinationen B&O og Huawei virker f.eks. ikke altid, men med iPhone virker det perfekt. Den finder og parrer sig automatisk med højtaleren.

Næste skridt er at hente en player. Jeg benytter Acast. På en iPhone er der i forvejen en standard Podcast-app. Den kan sagtens bruges, men Acast er efter min smag mere rafineret og har flere features. Acast findes også til Android.

Når app’en er hentet, kan man søge på en serie af podcasts og vælge at abonnere på dem, så er det let at genfinde dem og følge med, når der kommer nye afsnit.

Her er søgt på RetroRadion. Ved siden af den abonnerer jeg også på DesignPodden og Loppmarknardsarkeologerna.

RetroRadion er ny. Derfor er der endnu ikke så mange afsnit. RetroRadion kommer fra magasinet Scandinavian Retro. Første afsnit på 30 minutter er en samtale med Lennart Ekman, som i 1968 var dekoratør i Ikea. Han fortæller om revolutionen ved indgangen til 70’erne, da bolighuset ved siden af det traditionelle lidt konservative sortiment, begyndte at satse på helt nye møbeltyper og i udstillingerne ophængte kommunistiske plakater med Che Guevara og andre revolutionshelte. Konceptet er enkelt og rent, men aldrig kedeligt, fordi man har en god historie at fortælle.

DesignPodden har ofte biografisk karakter og sætter i hvert afsnit fokus på en designer eller et værksted. Længden varierer mellem 30-60 minutter, men der findes også et mindre format, f.eks. “Kort om Yngve Ekström” på 8 minutter.

Hvert afsnit former sig som en til tider hektisk ping-pong dialog mellem to tilrettelæggere. Der er mange gode historier, og indholdet vinkles interessant, men den underliggende lydkulisse med ragtime musik leveret af Heftone Banjo Orchestra er malplaceret. Undervejs tilsættes forskellige lydeffekter, der tager overhånd og distraherer. Det virker virkelig fjollet og helt unødvendigt at understrege en fortællings pointer ved at slå på en hi-hat eller et trommesæt.

Loppmarknadsarkeologerna bliver lavet af Sveriges Radio og er min favorit. Hvert afsnit har en længde på omtrent 10 minutter. De går bagom loppemarkedsfund og fortæller om folkeliv, forbrugerhistorier og design. Serien har to researchere og i hvert afsnit medvirker forskellige eksperter eller samlere.

En af fortællingerne handler om Bialettis velkendte klassiske 8-kantede espressokande fra 1933. Mussolini ville modernisere italiensk folkekultur og samtidig fremme kaffedrikning. En myte siger, at fascisterne aktivt tilskyndede udbredelsen af Bialetti kanderne og belønnede forbrugere, som anskaffede sig en Bialetti. Men sandheden er, at der i perioden 1933-1940 kun blev solgt 17000 eksemplarer. Først efter krigen tog salget for alvor fart, og kanden blev inventar i næsten alle italienske husholdninger.

Andre fortællinger giver praktiske forbrugerråd. Tekstiler fra 70’erne kan være behandlet med Mitin, Eulan og DDT for at beskytte mod mølangreb. Så hvad gemmer sig egentlig i en gammel retro-plaid fundet på et loppemarked? Er den giftig, og kan man slippe af med kemikalierne?

Referencer: Acast til iPhones kan hentes i App Store eller til Android i Google Play. Find dernæst RetroRadion, DesignPodden og Loppmarknadsarkeologerna via søgefunktionen i Acast. På Nettet kan du også læse mere om RetroRadion ; DesignPodden og Loppmarknadsarkeologerna.

All content © copyright: Loppefund_Research

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s