Find sølvsmeden.

Samlere af ældre dansk sølv har fået en ny bibel. Chr. A. Bøjes værk om sølvsmede er kommet i en ny udvidet og revideret udgave.

Den forrige udgave fra 1979 er fordelt på tre bind. Nu er det hele samlet i ét. Det gør arbejdet med at slå op nemmere. Siden 1979 har sølvforskere identificeret flere mærker. Den nye udgave er derfor forøget med ca. 37 %. I alt er medtaget 7678 mærker, primært fordi mange flere mestre er kommet til.

Det handler om at identificere. Til at komme ind i værket og lave opslag er der flere registre. Ved første øjekast virker det lidt uoverskueligt, men det er hurtigt og meget nemt at sætte sig ind i værkets opbygning og let at manøvrere rundt. Det vil nok mest være bymærkeregistret, mærke- og mesterregistrene som hyppigst kommer i anvendelse for de fleste brugere.

Efter København kommer købstæderne. De følger den rækkefølge, som benyttes i Trap Danmarks topografiske beskrivelse. Groft sagt bevæger man sig hen over landet fra øst til vest.

Før en købstads mestermærker vises en oversigt over dens bymærker. De kan variere over tid. I Aarhus brugtes årer fra byens gamle byvåben eller blot byens navn.

Det københavnske bymærke viser 3 tårne og cifre for år. Det var garanti for lødighed, som først oldermanden stod for og senere en guardein. I provinsen var det ofte sølvsmeden selv, som stod for garanti og stempling med bymærke – og bymærket fulgte nogle gange med, når en ny mester overtog forgængerens værksted.

Men ikke alle provinsmestre brugte bymærket. Til gengæld kunne de finde på at dobbeltstemple med deres mestermærke. Johannes Zønnichsen Buxlund fra Aarhus med mærket JZB anvendte den praksis.

Brug af værket begynder ofte med en genstand, som man gerne vil vide mere om. Eksempelvis en ske med stemplet CAS.

Mærket slås op i mærkeregistret, hvor man finder numrene B-8047 og B-8048. Derefter bladrer man videre til mesterfortegnelsen og kan derefter ud fra numrene identificere CAS som landsby-sølvsmeden Carl August Sjölander. Han er en af de mestre, der ikke var kendt i den forrige udgave af værket, men som er kommet med i den nye.

Revision og udvidelse af værket har Henrik Jakobsen stået for. Med en baggrund som tandlæge berhersker han teknikken med at tage aftryk og støbe ud i gips. Alle mærker er gengivet som tegninger. De fremtræder skarpe og tydelige i bogens gengivelse.

Udover registre og fortegnelser er der også et sølvleksikon, en indføring i stempling, lødighed og finhed samt historiske afsnit om købstædernes sølv og sølvforskningens baggrund. Desuden er der en omfattende litteraturliste.

Her er tale om et absolut hovedværk om ældre dansk sølv. Et kompetent og nyttigt opslagsværk for samlere, museer, antikvitetshandlere og auktionshuse.

Referencer: “Danske Guld- og sølvsmedemærker før 1870 af Chr. A. Bøje, 4 udgave revideret og udvidet af Henrik Jakobsen, Syddansk Universitetsforlag 2022, isbn. 978-87-408-3329-4. Pris ved køb hos forlaget: 398 kr.

Mærkerne er affotograferet fra værket og billederne af sølvgenstande er stillet til rådighed af sølvforsker Henning Nicolaisen.

Text @ copyright: Loppefund_Research

Forf: Jens Møller

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s