Historien om Syberg Keramik.

Det karakteristiske Syberg stel havde sin storhedstid i 40’erne og 50’erne. De første dele blev lanceret i 1928, men stellet voksede hurtigt.

Et komplet stel består af næsten 1000 dele. Nogle af dem var i produktion indtil 1988, hvor form og dekoration havde holdt sig næsten uforandret igennem hele perioden.

Både Hans Syberg, der sammen med Grete Jensen grundlagde virksomheden i 1928 under navnet Hans og Grete, og broderen Lars Syberg, som kom til i 1931, var inspireret af moderen Anna Sybergs akvareller med blomster og planter. I 1935 dør Grete Jensen, hvorefter virksomhedens navn ændres til Syberg Keramik.

Blomsterne blev tegnet over på pergamentpapir. Derefter kunne motivet ridses op i leret, mens det stadig var fugtigt. Improvisation var ikke tilladt. Malerne måtte holde sig strengt til forlægget, og hvis de kom i tvivl, kunne de kigge efter på nogle store fliser på væggen i værkstedet med alle buketterne malet op.

Især produktionen fra 30’erne og begyndelsen af 40’erne er i høj kurs blandt samlere. I de år anvendte værkstedet Lars Sybergs egen glasur. Den fremtræder mere mættet og bleg sammenlignet med den senere fabriksglasur, der er hvid og skinnende. I slutningen af 40’erne og i 50’erne var det svært at skaffe tin og bly, så en færdig glasur måtte importeres fra Tjekkoslovakiet.

“Syberg – fra akvarel til keramik” af Michael Blædel, Faaborg Museum 2003, isbn. 87-88686-13-2

Du kan også læse om Syberg keramik i artiklen “Fynsk forår i fajancen” af Michael Blædel i Antik og Auktion nr. 1, 2001.

Forf: JM

Skriv en kommentar