Historien om Syberg Keramik.

Det karakteristiske Syberg stel havde sin storhedstid i 40’erne og 50’erne. De første dele blev lanceret i 1928, men stellet voksede hurtigt.

Et komplet stel består af næsten 1000 dele. Nogle af dem var i produktion indtil 1988, og form og dekoration holdt sig stort set uforandret igennem hele perioden.

Både Hans Syberg, som startede virksomheden i 1928, og broderen Lars Syberg, som kom til i 1931, var inspireret af moderen Anna Sybergs akvareller med blomster og planter.

Blomsterne blev tegnet over på pergamentpapir. Derefter kunne motivet ridses op i leret, mens det stadig var fugtigt. Improvisation var ikke tilladt. Malerne måtte holde sigt strengt til forlægget, og hvis de kom i tvivl, kunne de kigge efter på nogle store fliser, som hang på væggen i værkstedet med alle buketterne malet op.

Især produktionen fra 30’erne og begyndelsen af 40’erne er i høj kurs blandt samlere. I de år anvendte værkstedet Lars Sybergs egen glasur. Den fremtræder mere mættet og bleg sammenlignet med den senere fabriksglasur, der er hvid og skinnende. I slutningen af 40’erne og i 50’erne var det svært at skaffe tin og bly, så en færdig glasur måtte importeres fra Tjekkoslovakiet.

Faaborg Museum viste i 2003 en stor udstilling om Sybergs keramiske produktion. Michael Blædel skrev dengang et omfattende og rigt illustreret katalog på næsten 60 sider. Det er i dag meget svært at opdrive antikvarisk, men museet har senere udgivet hele katalogets tekstdel på Nettet. Et fremragende initiativ, bortset fra at illustrationerne på nær ganske få desværre ikke er kommet med.

“Syberg – fra akvarel til keramik” af Michael Blædel, Faaborg Museum 2003, isbn. 87-88686-13-2

Du kan også læse om Syberg keramik i artiklen “Fynsk forår i fajancen” af Michael Blædel i Antik og Auktion nr. 1, 2001.

Forf: JM

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s