Gamle ølkasser.

Trækasser til øl var populære i 70’erne. Dengang stod de i mange unge hjem og var fast inventar i kollektiver og på kollegier. Nu er de dukket op igen som en del af retrobølgen.

I 70’erne skulle kasserne helst være overmalede og gerne i tidens hotte farver. Den slags kasser er ikke i særlig høj kurs. Det skal være kasser i den oprindelige gamle bemaling med originalt logo.

ølkasser A

Populariteten kan aflæses på priserne. For få år siden kunne de typisk fås for en 50’er. Nu sniger prisen sig nemt op mod 250 kroner for et pænt eksemplar, selvom du af og til stadig kan være heldig og gøre et kup. Selv fandt jeg for nylig en fin original kasse til 8 kroner og 50 øre.

Kasserne kan stables og bruges som reoler til bøger og blade eller som borde. Nogle påsætter hjul og monterer låg til hynder. Mulighederne er mange.

Standardmål hos alle bryghusene var 45,5 x 31,2 x 36,2. Så kunne de stables i flæng hos købmanden. Alligevel kan du godt finde mindre kasser. Det er dem, der var beregnet til eksport. En smart praktisk detalje nederst på kassernes endeflader er valpen. En tværgående pind som forhindrede dem i at gribe ind i hinanden, når de kørte på bryggeriets transportbånd.

Både Tuborg og Carlsberg kassernes dekoration er et stykke gammelt grafisk design. Tuborg kassernes logo med lysegrøn tekst og den orange snegl er udført af kunstmaleren Jens Møller-Jensen i 1914. Carlsberg logoet med den gule tekst og humle er hentet fra øletiketterne, som Thorvald Bindesbøll tegnede i 1904.

ølkusk KB L

At bære rundt på ølkasser var ikke for slapsvanse. De var tunge i sig selv og rummede 50 flasker. Hvis de var fyldte, kom vægten op på 41,5 kg. En blæret ølkusk med kraftige overarme kunne sagtens transportere en kasse på hver skulder.

Flaskerne lå ned i kassen, fordi de oprindelig havde korkprop. Hvis ikke flaskerne lå ned, kunne proppen tørre ud, og der var så risiko for, at flasken blev utæt.

I perioden mellem 1968 og 1972 udfasede man de gamle trækasser, og bryghusene gik over til kasser af plastik. Fordelen var vægten. En fyldt ølkasse med 30 flasker vejede nu kun 22,3 kg. Udfasningen skete i etaper. Man begyndte på Sydsjælland i november 1968 og sluttede i Nordjylland i januar 1972.

Ølkasserne på det øverste billede var til salg i Århus på september måneds bagagerumsmarked på Bispetorv. Næste marked foregår i efterårsferien lørdag den 19. oktober.

Billedet af ølkusken med bryggerhestene er taget af fotografen Sven Türck og er hentet fra Det Kongelige Biblioteks billedsamling på Commons on Flickr.

Forf: JM

6 comments

  1. vægten af ølkasser af træ er ikke korrekt, 34 kg er for mineralvand.
    50 stk øl i trækasse er 41.5 kg. ifølge Carlsberg´s egen hjemmeside.

  2. Er der tilfældigvis nogen her som ved hvad en trækasse fra Odense bryggeri er værd? Jeg kan ikke finde en magen til nogeb steder.

  3. Den er sikkert ikke helt billig. Bryggeriet Odense blev fusioneret med Albani i 1934, så det er altså en gammel kasse. Sikkert også temmelig sjælden, så hvis den ellers er i original og god stand, kan prisen nok snige sig op i nærheden af 300 kroner. Hvis du har sådan en, kan du jo prøve at sætte den til salg på dba eller qxl.

  4. Hej Mette
    Nej, kasserne var ikke mine. De stod på en stand på Bispetorv i Århus. Sælgeren kom helt fra Frederikshavn, men du kan sikkert finde nogle tilsvarende ved at google lidt på Nettet. Mange marskandisere har dem også. Bor du i nærheden af Århus ved jeg, at Schack Antik handler med gamle ølkasser og ofte har ret mange:
    https://da-dk.facebook.com/schackclassic
    Hilsen Jens/Loppefund

Skriv en kommentar